FAUNA I FLORA

La vall d’Estiula és rica en espècies de flora i fauna que, si aneu amb silenci i amb els ulls oberts, podreu observar fent vida en el magnífic entorn del Torrent de la Cabana.

Quan passegeu pel Torrent de la Cabana, en silenci i amb els ulls ben oberts, podreu topar-vos amb alguns dels animals que hi viuen. Els pins, els roures, les flors, els fruits, l’aigua o les pedres els són las casa o l’aliment. Per això, quan caminem per aquest espai, ho hem de deixar tot tal com ho hem trobat, respectant l’hàbitat d’aquestes espècies.

 

AUS

Mosquiter pàl·lid

Mosquiter pàl·lid

Phylloscopus bonelli

Mallerenga petita

Mallerenga petita

Periparus ater

Bitxac comú

Bitxac comú

Saxicola rubicola

Merla d'aigua

Merla d'aigua

Cinclus cinclus

Tallarol de casquet

Tallarol de casquet

Sylvia atricapilla

 

AMFIBIS

Gripau comú

Gripau comú

Bufo spinosus

Granota verda

Granota verda

Pelophylax perezi

Tòtil

Tòtil

Alytes obstetricans

 

MAMÍFERS

Conill de bosc

Conill de bosc

Oryctolagus cuniculus

Ratolí lleonat

Ratolí lleonat

Apodemus flavicollis

LLebre comuna

LLebre comuna

Lepus europaeus

 

PAPALLONES

Escac ibèric

Escac ibèric

Melanargia lachesis

Saltabardisses europea

Saltabardisses europea

Pyronia tithonous

 

RÈPTILS

Sargantana roquera

Sargantana roquera

Podarcis muralis

   

El Torrent d'Estiula, popularment conegut com a torrent de la Cabana, és un riu alpí de muntanya, envoltat d'un característic paisatge de pi roig i prats subalpins, amb plantatge i espunidella.

Pinedes de pi roig

Pinedes de pi roig

El pi roig (Pinus sylvestris) es diferencia dels altres pins pel color taronjós de les seves branques joves. Floreix al maig i al juny amb una flor inconfusible: la pinya. Comparada amb altres pins, és una pinya petita, igual que les seves fulles, que són les més petites d’entre tots els pins. Trobem els pins silvestres o pi roig en zones muntanyoses, per sobre dels 1000 metres, i els podem detectar de seguida fixant-nos en la seva copa, de forma cònica. Les pinedes de pi roig són poc resistents a grans incendis per la seva baixa capacitat de regeneració i també molt sensible a la sequera. La seva fusta és molt preciada, la podem veure, per exemple, com a bigues de les construccions del segle XX.

Prats calcícoles

Prats calcícoles

Prop del riu trobem també prats e sòl calcari, on hi creixen plantes herbàcies com el peu de lleó (Alchemilla flabellata), plantatge mitjà (Plantago media), espunyidella groga (Galium verum) o calcida de prat (Cirsium acaule). En aquests prats hi pasturen vaques, ovelles i cavalls. Les últimes dècades ha disminuït la càrrega ramadera i això afavoreix que poc a poc els prats vagin enriquint la flora que hi creix. Els prats de pastura, però, formen part del paisatge del Ripollès i com a visitants és important respectar els espais agraris i ramaders.

Rouredes de roure martinenc

Rouredes de roure martinenc

El roure martinenc és el segon arbre més present al municipi de Campdevànol, seguint el Pi roig. És un arbre de copa oberta i desordenada, que pot arribar a fer uns 20 metres. Sovint tenen un tronc torçat, i de color gris. Les fulles del roure tenen el marge ondulat, i els fruits són els característics aglans, que serveixen d’aliment a ratolins i porcs senglars.